31 maj 2014

Lejongap

LEJONGAP
Antirrhinum majus
Lejongapet har sin högsäsong mellan juni och september. Den övervintrar inte så man måste plantera nya nästa vår om man vill ha några. Lejongapet har många olika färger och kan också vara flerfärgade på en och samma växt. De växer i täta klasar och färgerna skiftar i vinrött, orange, rosa, gul och vit. Jag köpte Lejongap idag och de var flerfärgade. De kan bli ganska stora men dem som jag köpte är en så länge  ganska små. De doftar inget och de trivs i väldränerad, mullrik och näringsrik jord. De kommer ursprungligen från Sydvästra Europa, Sicilien och Nord Afrika. De finns som fröer och plantor och de är väldigt vackra att titta på.

29 maj 2014

Äppelpaj

SMULIG ÄPPELPAJ
Det var min storsyster som bakade den här äppelpajen. Hon använde  stevia-socker istället för vanligt strösocker men det går lika bra att använda strösocker. Man kan säga att det är en lite nyttigare version men god ändå. Man kan skippa att ha havregrynen om man vill. Då är det samma ingredienser men med 2 dl vetemjöl. Servera gärna med glass eller grädde.

INGREDIENSER

100 g margarin eller smör

 2 msk socker

1,5 dl vetemjöl

1,5 dl havregryn

6 äpplen

2 msk socker

ev 0,5 tsk kanel

SÅ HÄR GÖR DU:

Sätt ugnen på 200 grader. Skala äpplena och kärna ur dem. Skiva dem och lägg i en smord pajform ( smörj med lite av smöret innan du gör smuldegen ).
 Blanda ingredienserna till degen till en smulig deg och strö över frukten i pajformen. Pudra över lite socker och kanel  samt täck med smuldegen. Ställ in pajen i mitten av ugnen och grädda den tills den har fått ljusbrun färg, ca 20-30 min.

Källa: Receptfavoriter

Ginst

GINST
Genista
Ginsten ingår i familjen ärtväxter med ca 100 arter i Europa, sydvästra Asien, Nordafrika, på Kanarieöarna och Madeira.
I Sverige finns några vilda arter medan flera andra odlas som trädgårdsväxter. Den här Ginsten växer till exempel i min trädgård.Vissa arter är giftiga. Blommorna sitter i klasar eller huvuden. Den trivs i sol och skugga och någonstans där det är torrt. Den blir 40-50 cm hög och den har gula blommor i riklig mängd och små gröna blad. Den blommar hela sommaren, juni, juni, augusti och september. Den växer brett och lite yvigt. Beskärningstiden är juli och september och på vårvintern. Den trivs med sandjord, varm jord och väldränerad jord. Den har ingen doft men den är tålig. 

27 maj 2014

Bröd

HEMBAKAT GREKISKT LANTBRÖD
Det var faktiskt min mamma som bakade bröden. Hon använde en redan färdig brödmix för grekiskt lantbröd vilket gör det väldigt enkelt. Man behöver bara tillsätta jäst och vatten. Det var i alla fall jättegott och jag tycker absolut att ni ska testa det. Passar lika bra till frukost som mellanmål eller som en kvällssmörgås.

INGREDIENSER

50 g jäst

6 dl ljummet vatten

Kungsörnen grekiskt lantbrödmix

SÅ HÄR GÖR DU:

Lös upp jästen i vattnet. Tillsätt bakmixen, men spar 0,5 dl till utbakning och ev dekor. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Med köksmaskin ca 5 min, för hand ca 10 min. Låt degen jäsa övertäckt med en bakduk (handduk ) till dubbel storlek, ca 30 min. Arbeta ner degen i degskålen. Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela degen i 2 delar och forma degarna i valfri form. Lägg dem på en plåt, lätt smord eller med bakplåtspapper på. Jäs under bakduk till dubbel storlek, ca 30 min. Värm ugnen till 200 grader (varmluft 180 grader ). Pensla bröden med vatten och dofta ev över lite bakmix. Snitta gärna bröden med en vass kniv. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 min. Låt svalna på galler. Njut av ditt hembakade bröd!

Källa: Kungsörnen 

Sockerkaka

SOCKERKAKA MED PHILADELPHIA-GLASYR
Det här är ett klassiskt recept på sockerkaka men med en extra tvist med glasyr.
Jag hade i lite karamellfärg i glasyren för att göra det extra speciellt på mors dag! Jag tyckte att det blev mycket godare att göra glasyren på det här sättet än att bara ha florsocker och vatten. Det blir också gott när man har lite citronsaft i kaksmeten. Jag tycker också att det blir mycket godare när man bröar formen med kokos istället för ströbröd.

INGREDIENSER

75 g margarin eller smör

1 dl mjölk

2 st ägg

2 dl strösocker

2 tsk vaniljsocker

Några droppar citronsaft

3 dl vetemjöl

  1 1/2 tsk bakpulver

GLASYR

150 g philadelphiaost

3 dl florsocker

Några droppar karamellfärg ( om man vill )

SÅ HÄR GÖR DU:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en form som rymmer ca 1,5 liter. Smält smöret, häll i mjölken och låt det svalna.
Vispa ägg och socker ljust pösigt, gärna med elvisp. Tillsätt vaniljsocker och citronsaft, mjölet, bakpulver och mjölkblandningen. Rör ihop till en jämn smet, häll den i formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 min.
GLASYR 
Blanda ost och florsocker tills krämen är mjuk och smidig. Häll i karamellfärgen och rör om tills färgen har blandat sig.

Källa: arla och  ica


25 maj 2014

Äppelrulle

ÄPPELRULLE
Det här var den första gången jag testade det här receptet. Jag tyckte att det blev ett okej resultat men det var ett lite krångligt recept med ingredienser som vi behövde inhandla innan. Fast jag tror nog att den blir bättre nästa gång jag testar. Receptet var egentligen för rabarber men jag använde äpplen istället på grund av att det inte är säsong ännu. Som ni ser blev det inte precis någon rulle för att allt flöt ut i ugnen. Jag tycker att ni ska testa det men räkna inte med att det blir superbra. Min mamma hittade receptet i en Ameliatidning så jag är inte säker på om den går att få fram på internet.

INGREDIENSER

1 rulle kyld smördeg ( kan man köpa i affären)

300 g äpplen eller rabarber

1 tsk potatismjöl

1 ägg

200 g mandelmassa ( 150 gram räcker gott)

Finrivet skal av 1 citron eller citronsaft

1/2 dl råsocker eller vanligt socker

1 tsk kardemumma

1-2 msk hackad sötmandel

Vispgrädde eller glass till servering

SÅ HÄR GÖR DU:

Sätt ugnen på 200 grader. Skiva äpplena tunt och vänd runt dem med potatismjöl i en bunke. Dela ägget i äggula och äggvita. Grovriv mandelmassan. Tillsätt äpple, äggula, citronsaft, socker och kardemumma. Rulla ut smördegen på lätt mjölat bakbord. Bred ut äppelblandningen men lämna en kant utan blandning på. Rulla ihop och vik in ändarna. Lägg på en plåt med skarven neråt och med bakplåtspapper på. Pensla med äggvitan, strö över lite råsocker och hackad sötmandel. Grädda i mitten av ugnen i ca 20 min tills den har fått fin färg. Låt svalna lite. Servera med vispad grädde eller glass.

Källa: Amelia

24 maj 2014

Spirea

SPIREA
Spiraea
Spirean tillhör familjen rosväxter med 80-100 arter. Blommorna sitter i bollformade klasar och är vit till färgen. Fröna är små och många. Spirean trivs i sol och halvskugga och blir ungefär 80-120 cm hög. Jag har sett många spireor i trädgårdar  runt omkring. De blommar i maj och juni. Spirean luktar inte och blir inte vintergrön men under blomningstiden är den mycket vacker. Den trivs i näringsrik, mullrik och väldränerad jord. Spirean är lättodlad och mycket odlingsvärd. Det kan vara en bra idé att beskära busken i juli/september och på vårvintern för att den växer brett och yvigt (spretar åt alla håll.) 

22 maj 2014

Orkidé

ORKIDÉ
Orchidaceae
Orkidén är en vanlig krukväxt i våra hem och man kan hitta dem i trädgårdsaffärerna hela året om. Några arter kommer till exempel från Asien och Amerika men det finns också svenska Orkidéarter men dem är väldigt sällsynta och dessutom fridlysta.  Orkidén är den största familjen växter på jorden! Orkidéer ska inte planteras med vanlig jord utan med luftig kompost och de behöver bara vattnas ungefär en gång varannan vecka. Jag skulle säga att Orkidén är en relativt lättskött och vacker växt som finns i många olika färger och former.

21 maj 2014

Tulpan

TULPAN
Tulipa
Tulpanen kommer ursprungligen från södra Europa, norra Afrika och delar av Asien. Den blommar på våren och det finns omkring hundra olika sorters Tulpaner. I Holland finns jättemånga Tulpanodlingar som är hur vackra som helst! Jag har aldrig varit där och sett några men det skulle jag verkligen vilja göra. Tulpanen ingår i familjen liljeväxter. Varje år på hösten måste man plantera Tulpanlökar om man vill att de ska växa upp på våren. Tulpanen trivs bra i något sandig jord och när man planterar lökarna bör man sätta dem ungefär 15 - 20 cm ner i jorden.

20 maj 2014

Bullar

KLASSISKA BULLAR 
Jättegoda kanel och kardemummabullar! Bakade på ett enkelt och gott recept med ingredienser som de flesta har hemma. Ett tips är att  använda lite mer margarin än det står så att bullarna inte blir torra.
Receptet gäller för ca 25 bullar eller 30 om du gör dem mindre.

INGREDIENSER

50 g jäst

150 g margarin eller smör

5 dl mjölk

1 tsk salt

1 dl strösocker

14 dl vetemjöl

FYLLNING

flytande margarin  eller smör

strösocker

kanel eller kardemumma eller både och

GARNERING

1 uppvispat ägg

pärlsocker

SÅ HÄR GÖR DU:

Smula jästen i en bunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt salt, socker och mjöl och rör om. Arbeta degen tills den blir smidig. Låt jäsa under en bakduk (handduk) i ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Arbeta degen på ett lätt mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Kavla ut dem ganska tunt och häll sedan på måttligt med smör, kanel och / eller kardemumma på båda delarna (ta en del i taget.)  Rulla sedan degen till en rulle och dela den i ca 10 cm tjocka skivor (beror på hur stora bullar du vill ha.) Välj att ha bullarna i eller utan muffinsformar. Sätt bullarna på en plåt med överdelen uppåt och tryck till dem lite så att de ser ut ungefär som en blomma! Pensla på de vispade ägget och häll över pärlsocker.
In i ugnen i 8-10 min.
KLART!

Källa: Arla


19 maj 2014

Syren


SYREN
Syringa vulgaris
Syrenen kommer ursprungligen från sydöstra och östra Europa men finns på många håll i världen. Vi kan ju till exempel se den i många av våra trädgårdar! Den har stora fluffiga klasar av små blommor och skiftar i färgerna från lavendelila till krämvit. Syrenen är en tålig växt men den trivs bäst i sol till halvskugga och i näringsrik och lite fuktig jord. Den kan bli hög och har en söt mild lukt och man kan känna den på långt håll . Jag tycker att den luktar gott! Syrenen blommar i slutet av våren och jag har faktiskt sett några blommande. De flesta blommor blommar ju tidigare i södra Sverige.

Liljekonvalj

LILJEKONVALJ
Convallaria majalis
Liljekonvaljen ingår i stickmyrtenväxterna. Liljekonvaljen har fina små vita klockor som luktar väldigt gott!
Den brukar blomma på försommaren men jag har faktiskt sett blommande Liljekonvaljer i skogen! Blomman är giftig, särskilt när den är överblommad och har röda bär! I vissa delar av landet är den fridlyst. 1982 blev Liljekonvaljen Finlands nationalblomma. Den är även Gästriklands landskapsblomma.