LJUVLIG SOMMARTÅRTA Det här är en tårta med hälften maräng och hälften sockerkaksbotten med underbara färska jordgubbar. En riktig sommartårta om jag får säga det själv. Jag bakade den tillsammans med min min mamma till min pappas födelsedag. Sockerkaksbotten är lite annorlunda än vad jag är van vid men den blev bra och väldigt god. Det står i receptet att man ska låta bottnarna kallna helt så vi började dagen innan födelsedagen och ställde in dem i kylen över natten. Min mamma hittade receptet i en Ameliatidning och jag vet inte om det är tillgängligt på internet. Räcker till 8-10 personer. INGREDIENSER 75 g smör eller margarin 2 dl florsocker 5 äggulor 5 äggvitor 1 1/2 dl vetemjöl 1 1/2 tsk bakpulver 1/2 dl mjölk Några droppar citronsaft 1 1/2 dl strösocker FYLLNING 1 vaniljstång 3 dl vispgrädde 1 liter jordgubbar TILL GARNERING 2 st daimchokladkakor hälften av jordgubbarna SÅ HÄR GÖR DU: Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla lätt två formar med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Vispa smör och florsocker luftigt. Rör ner äggulorna, en i taget. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner det med mjölk och citronsaft till en jämn smet. Vispa äggvitorna luftiga, gärna med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en vit, jämn marängsmet. Bred ut kaksmeten jämnt i formarna ( smeten är tung så det går lättast innan formens kanter kläms fast ). Bred på marängen utan att smeterna blandas. Baka i nedre delen av ugnen i 20-25 min tills marängen har fått fin gyllenbrun färg. Låt kallna helt i kylen med bakplåtspapper och plastfolie över ( bakplåtspappret gör att det inte klibbar fast ). Halvera och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa grädden fluffig tillsammans med vaniljfröna. Noppa och halvera jordgubbarna. Bred grädde på en botten och lägg på jordgubbar. Hacka daimen. Toppa med resten av grädden och garnera med jordgubbar, hackad daim och gärna några jordgubbsblad. Källa: Amelia |
16 juni 2014
Jordgubbstårta
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar
Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.