7 juni 2014

Citronpaj

AMERIKANSKINSPERERAD CITRONPAJ
Den här pajen såg jag på Sveriges yngsta mästerkock här om dagen och jag tyckte att det verkade så gott att jag genast ville baka den. Jag kollade upp receptet och det krävs mycket tid och jobb för att baka den. Men jag kände mig verkligen stolt när jag var klar, både med insidan och utsidan. Ta inte för mycket citronsaft för jag kände att den blev lite för syrlig för min smak men marängen balanserar upp det hela eftersom den är så söt. Perfekt som en fin efterrätt. Jag följde inte receptet till punkt och pricka för att jag tänkte att det inte var nödvändigt med alla vattenbad och förgräddningar men det blev mycket bra ändå.

INGREDIENSER
FYLLNING

1 1/2 dl citronsaft

75 g margarin eller smör

2 dl strösocker

3 ägg

DEG

125 g kallt margarin eller smör

1 dl florsocker

1 ägg

4 dl vetemjöl

MARÄNG

3 äggvitor

4 dl florsocker

SÅ HÄR GÖR DU:

FYLLNING: Koka upp vatten i en liten kastrull. Blanda citronsaft, smörtärningar och socker i en rostfri bunke. Vispa in äggen i blandningen. Sjud över vattenbad i ca 20 min under omrörning till en tjock kräm. Låt krämen svalna och låt stå i kylen tills degen är klar.
DEG: Blanda smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kyl en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och lägg den i en pajform ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 20 min.
MARÄNG: Blanda äggvita och florsocker i en rostfri bunke och vispa med elvisp till en marängsmet. Häll citronkrämen i pajskalet och täck med marängen. In i ugnen i ca 10 min tills marängen har fått en fin gyllenbrun färg. Toppa gärna med bär.

Källa: Ica


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.