19 juni 2014

Mockarutor

UNDERBART GODA MOCKARUTOR
Det här mockarutorna har jag bakat många gånger och det går hem varje gång. Det känns som om de blir godare för varje gång jag bakar dem. Ett enkelt recept men ändå jättegott. Ibland tycker jag att de komplicerade recepten inte alls är lika goda som de enkla. Fem dl florsocker i glasyren låter mycket men det är den som göra hela konsistensen och sötman.
Ett tips är att vänta med att ha på kokosflingorna tills efter glasyren har stelnat lite.

INGREDIENSER

150 g margarin eller smör

1 1/2 dl mjölk

3 st ägg

3 dl strösocker

1 msk vaniljsocker

3/4 dl kakao

2 tsk bakpulver

4 dl vetemjöl

GLASYR

75 g margarin eller smör

3/4 dl kaffe ( snabbkaffe går bra )

1/2 dl kakao

1 1/2  msk vaniljsocker

5 dl florsocker

TILL GARNERING

1 dl kokosflingor

SÅ HÄR GÖR DU:
Sätt ugnen på  175 grader. Täck en långpanna 30x40 cm med bakplåtspapper. Smällt smöret, häll i mjölken och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Vispa ner vaniljsocker, kakao, bakpulver och mjöl i ägg och sockerblandningen. Tillsätt smörblandningen och blanda allt till en jämn smet. Häll smeten i formen. Grädda i mitten av ugnen ca 20 min.  
GLASYR: Smält smöret i en kastrull, tillsätt kaffe, kakao, vaniljsocker och florsocker och blanda allt väl. Tag ut kakan ur ugnen, låt den stå en stund och bred glasyren över kakan och strö över kokosflingorna.  

Källa: Arla 


16 juni 2014

Jordgubbstårta

LJUVLIG SOMMARTÅRTA
Det här är en tårta med hälften maräng och hälften sockerkaksbotten med underbara färska jordgubbar. En riktig sommartårta om jag får säga det själv. Jag bakade den tillsammans med min min mamma till min pappas födelsedag. Sockerkaksbotten är lite annorlunda  än vad jag är van vid  men den blev bra och väldigt god. Det står i receptet att man ska låta bottnarna kallna helt så vi började dagen innan födelsedagen och ställde in dem i kylen över natten. Min mamma hittade receptet i en Ameliatidning och jag vet inte om det är tillgängligt på internet.  
Räcker till 8-10 personer.

INGREDIENSER

75 g smör eller margarin

2 dl florsocker

5 äggulor

5 äggvitor

1 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 tsk bakpulver

1/2 dl mjölk

   Några droppar citronsaft

1 1/2 dl strösocker

FYLLNING

1 vaniljstång

3 dl vispgrädde

1 liter jordgubbar

TILL GARNERING

2 st daimchokladkakor

hälften av jordgubbarna

SÅ HÄR GÖR DU:

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och mjöla lätt två formar med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter. Vispa smör och florsocker luftigt. Rör ner äggulorna, en i taget. Blanda mjölet med bakpulver och rör ner det med mjölk och citronsaft till en jämn smet. Vispa äggvitorna luftiga, gärna med elvisp. Tillsätt sockret, lite i taget, och vispa till en vit, jämn marängsmet. Bred ut kaksmeten jämnt i formarna ( smeten är tung så det går lättast innan formens kanter kläms fast ).  Bred på marängen utan att smeterna blandas. Baka i nedre delen av ugnen i 20-25 min tills marängen har fått fin gyllenbrun färg. Låt kallna helt i kylen med bakplåtspapper och plastfolie över ( bakplåtspappret gör att det inte klibbar fast ). Halvera och skrapa ur fröna ur vaniljstången. Vispa grädden fluffig tillsammans med vaniljfröna. Noppa och halvera jordgubbarna. Bred grädde på en botten och lägg på jordgubbar. Hacka daimen. Toppa med resten av grädden  och garnera med jordgubbar, hackad daim och gärna några jordgubbsblad.

Källa: Amelia

15 juni 2014

Rododendron

RODODENDRON
Rhododendron
Är en stor vacker blommande buske som finns i många olika sorter. De vanligaste färgerna på den skiftar i rosa,rött,lila och vit. Rododendron växer långsamt men blir så småningom mycket fin och stor. Den brukar blomma på försommaren.  Rododendron tål kyla bra men gillar inte torka. Den föredrar att växa i sluttningar och halvskugga. I Sverige finns två vilda arter, lapsk alpros och skvattram. Om du bor i närheten rekommenderar jag att åka till Ronneby brunspark. Där växer det fullt av dem. Så vackert!
Den här vackra Rododendron blommar i min trädgård och jag har flera! Det  är underbart!


13 juni 2014

Prästkrage


PRÄSTKRAGE
Leucanthemum vulgare
Prästkragens skaft kan bli upp till 60-80 cm hög och  på det växer det små blad. Kronbladen är vita med en gul mitt. Den är Skånes landskapsblomma. Prästkragen brukar oftast växa på ängar men också i trädgården. De här prästkragarna växer i min trädgård. Den växer oftast i grupper. Den gillar sol till halvskugga. Den blommar i juni och juli. Den trivs i väldränerad, näringsrik, torr jord. Den är mycket lättodlad och härdig i hela landet och övervintrar utan problem.

Schersmin

SCHERSMIN
Philadelphus
Schersminen  finns i många olika sorter men om ni ska köpa någon rekommenderar jag verkligen doftschersmin. Den är både vacker att titta på men framförallt doftar den helt underbart! Den här Schersminen blommar fint i min trädgård. Jag har en till som är större men den har inte börjat blomma än.  Den trivs i sol till halvskugga och blommar i juni och juli. Den kan bli upp till 150 - 300 cm! När den är så stor, vacker och underbar doftande önskar nog alla att de hade en Schersmin hemma! Växer brett och rekommenderas att beskäras i juli - september och på vårvintern. Den är vit till färgen men kan självklart skifta lite nyans från buske till buske. Den trivs i mullrik, näringsrik och väldränerad jord. Schersminen är lättskött, de flesta doftar starkt och den är en mycket uppskattad prydnadsbuske för trädgården. Den funkar också som insynsskydd men gallra ut den ofta!

7 juni 2014

Citronpaj

AMERIKANSKINSPERERAD CITRONPAJ
Den här pajen såg jag på Sveriges yngsta mästerkock här om dagen och jag tyckte att det verkade så gott att jag genast ville baka den. Jag kollade upp receptet och det krävs mycket tid och jobb för att baka den. Men jag kände mig verkligen stolt när jag var klar, både med insidan och utsidan. Ta inte för mycket citronsaft för jag kände att den blev lite för syrlig för min smak men marängen balanserar upp det hela eftersom den är så söt. Perfekt som en fin efterrätt. Jag följde inte receptet till punkt och pricka för att jag tänkte att det inte var nödvändigt med alla vattenbad och förgräddningar men det blev mycket bra ändå.

INGREDIENSER
FYLLNING

1 1/2 dl citronsaft

75 g margarin eller smör

2 dl strösocker

3 ägg

DEG

125 g kallt margarin eller smör

1 dl florsocker

1 ägg

4 dl vetemjöl

MARÄNG

3 äggvitor

4 dl florsocker

SÅ HÄR GÖR DU:

FYLLNING: Koka upp vatten i en liten kastrull. Blanda citronsaft, smörtärningar och socker i en rostfri bunke. Vispa in äggen i blandningen. Sjud över vattenbad i ca 20 min under omrörning till en tjock kräm. Låt krämen svalna och låt stå i kylen tills degen är klar.
DEG: Blanda smör, socker och ägg smidigt. Rör ner mjölet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kyl en timme. Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen och lägg den i en pajform ca 24 cm i diameter. Förgrädda pajskalet i ugnen ca 20 min.
MARÄNG: Blanda äggvita och florsocker i en rostfri bunke och vispa med elvisp till en marängsmet. Häll citronkrämen i pajskalet och täck med marängen. In i ugnen i ca 10 min tills marängen har fått en fin gyllenbrun färg. Toppa gärna med bär.

Källa: Ica


4 juni 2014

Paradisbuske

PARADISBUSKE
Kolkwitzia amabilis
Paradisbusken ingår i växtfamiljen linneaväxter i klassen trikolpater. Den är en prydnasväxt med mycket vacker blomning i riklig mängd. Den växer snabbt upp till en stor och ståtlig buske. Den trivs i sol till halvskugga. Den kan bli 2-3 meter hög. Blommorna blir rosa och ljuslila. Man tycker att de borde lukta jättegott eftersom de är så vackra men de luktar faktiskt ingenting. De växer brett, upprättväxande och yvigt. Rekommenderas att beskäras i juli- september och på vårvintern. Den trivs i näringsrik, mullrik, väldränerad jord och där det är medelfuktigt. Jag har en paradisbuske hemma men den är inte så här stor. Den här bilden hittade jag när jag sökte på google bilder. Där har jag också hittat några andra bilder som jag har tagit med i bloggen.